Logopedische Praktijk Eelde - Paterswolde

.

Corona en logopedie: veiligheid voorop!

In verband met de maatregelen rondom het corona-virus hebben we onze werkwijze aangepast. Behandelingen worden in de praktijk of via telelogopedie (videobellen) gedaan. Wanneer u in de praktijk komt is het van belang dat u voorafgaand aan elke behandeling nagaat of het veilig is. Klik hier voor meer informatie over het volgen van logopedische behandeling in de praktijk en de aangepaste regels in het gebouw.
We hebben een mondkapjesplicht voor de mensen in het gebouw in Eelde.

Dank voor uw begrip 


Voor meer informatie over telelogopedie of over logopedie in de praktijk kunt u contact met ons opnemen.
Telefoonnummer van de praktijk
050 3095677
Mailadressen
Algemene vragen en aanmelden voor behandeling: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Mirjan van Dijk: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Rieta Veldhuis: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Roelianne van Tuinen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Ilse Veldman: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 Afbeelding Corona

TAALONTWIKKELING

Taalontwikkeling

Taalontwikkeling is het leren begrijpen en spreken van woorden en zinnen. Het uitspreken van letters is spraakontwikkeling. Een goede taalontwikkeling is noodzakelijk voor een goede algemene ontwikkeling van een kind. Veel van wat kinderen leren wordt aangeboden via (gesproken of geschreven) taal. Taal en denken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Normale ontwikkeling

Kinderen leren taal door te luisteren en te imiteren. De omgeving (familie en school of crèche) is daarbij heel erg belangrijk; zij zorgen voor het taalaanbod. Elk kind ontwikkelt taal in zijn eigen tempo, waardoor kinderen op jonge leeftijd kunnen verschillen qua taalvaardigheid.
Tot en met het zevende jaar zijn de hersenen het meest ‘rijp’ om taal te leren en is het kind dus erg taalgevoelig. In deze leeftijdsfase moet de basis van een goede taalontwikkeling gelegd worden. Het aanleren van taal of verbeteren van de taalontwikkeling verloopt een stuk moeizamer wanneer het kind ouder is!

Taalontwikkelingsachterstand

Er zijn normen ontwikkeld voor de minimale taalontwikkeling op bepaalde leeftijden. Wanneer een kind slechter spreekt dan de norm is sprake van een taalontwikkelingsachterstand; de taal ontwikkelt zich te langzaam. Soms is er alleen een probleem met het spreken, maar een kind kan ook moeite hebben met spreken én begrijpen van taal.
Op het consultatiebureau wordt beoordeeld of een kind zich op taalgebied goed ontwikkelt. Wanneer een kind ouder is kunnen peuterspeelzaalleiding of de leerkracht van de basisschool een mogelijke achterstand in de taalontwikkeling signaleren. Op veel basisscholen worden alle kinderen in groep twee gescreend door de schoollogopediste. Ook dan worden soms taalontwikkelingsproblemen ontdekt.

Oorzaken

De belangrijkste oorzaak voor een taalontwikkelingsachterstand is een aangeboren zwakke aanleg voor taal. Ook erfelijke aspecten kunnen hierbij meespelen (“de hele familie aan vaderskant heeft moeite met taal…”). Er zijn ook andere oorzaken:

  • problemen met de spraakorganen (lippen/tong/stem)
  • de taalontwikkelingsachterstand is onderdeel van een algeheel vertraagde ontwikkeling
  • gehoorproblemen
  • een slechte gezondheid (veel ziek zijn)
  • onvoldoende taalaanbod

Voor meer informatie, of als u zich zorgen maakt over de taalontwikkeling van uw kind, kunt u terecht op de internetsite www.kindentaal.nl  U kunt daar onder andere de SNEL-test invullen die een oordeel geeft over het talig niveau van uw kind.

Mondmotoriek Slikken Taal Adem Spreken Stotteren Stem